MUISTOPATSAS

Kerrotaan että tältä paikalta kenraali Carl Johan Adlercreutz johti ruotsalais-suomalaisia joukkoja Oravaisten taistelussa 14. syyskuuta 1808.

Alla olevilla pelloilla taistelu käytiin. Se alkoi varhain aamulla ja jatkui taukoamatta koko päivän loppuakseen vasta pimeän laskiessa venäläiseen voittoon. Tämä taistelu, joka oli Suomen sodan suurin ja verisin, sai ratkaisevan merkityksen. Sota jatkui vielä pitkään Oravaisten taistelun jälkeen, mutta nyt oli selvää, että Ruotsi ei enää voisi voittaa tätä sotaa.

Vieressämme oleva muistopatsas muistuttaa meitä ei vain poliittisista ja historiallisista seurauksista tässä taistelussa. Se muistuttaa myös niistä miehistä, jotka täällä kaatuivat velvollisuudesta ja isänmaansa vuoksi ja se muistuttaa siitä surusta, kaipuusta ja epätoivosta, joka kohtasi kaatuneitten sotilaiden omaisia. Monet olivat ne vanhemmat, jotka täällä menettivät poikansa, monet olivat ne vaimot, jotka täällä menettivät miehensä ja monet olivat ne lapset, joista täällä tuli isättömiä.

Teksti Torsten Onnela