BENGTERS UKON TALO

Tämä talo on kuulunut legendaariselle Bengtersukolle eli Mårten Lassukselle. Talo on siirretty Vöyrin Karvatista ja lahjoitettu yhdistykselle. Yhdistyksen saamien EU-rahoitusten vuoksi on ollut mahdollista siirtää talo Oravaisiin. Se oli valmiiksi rakennettu uudelleen 2014.

Yhdistys on tehnyt dendrokronologisen analyysin talosta Lundin Yliopiston Puuanatomian ja Dendrokronologian Laboratoriossa. Lähetimme sinne neljä koepalaa ja rakennuspuut osoittautuivat kuuseksi. Kaksi koepalaa määritettiin talveksi 1836/37 eli siksi tämä rakennus tai rakennuksen osa on päivätty vuoteen 1837 tai mahdollisesti jokunen vuosi myöhemmin johtuen siitä kuinka kauan rakennuspuita varastoitiin.

Mårten Lassus eli 1802 – 1875 joten päiväys osuu hänen elämän vuosiin. Lassus tuli tunnetuksi moni-osaajana. Hän teki muun muassa puukoristeita ja kultauksia kirkoissa ja häntä käytettiin myös kiven hiojana koko seudulla. Yksi hänen töistään, jota vielä voi ihastella, on Vöyrin kirkon vaivaismies. Hän kirjoitti myös teoksen suullisista perinnekertomuksista, joita hän keräsi kun hän toimi lautamiehenä ja herastuomarina ja julkaisi myöhemmin teoksen ”De gamlas berättelser" (Vanhusten tarinoita).