Plocka och använd örter

LÄR MER OM NATURENS SKAFFERI (NATURSKAFFERIET)

GÖR DIN EGEN SALVA

Tid: 2 ½ – 3 timmar.

Max 15 personer.

Huden är ett av våra största organ, och även den påverkas av vad den utsätts för. När man en gång lärt sig hur rena och välgörande egna salvor är så vill man inget annat använda.

– Föreläsning om vilka örter som passar till olika sorts salvor, råvaruinformation, info om hur man gör örtolja, genomgång av recept.

– Vi gör 3 olika salvor, för olika användningsområden.

Alla går hem med ny kunskap, egna recept och tre olika salvor.

GÖR DIN EGEN TVÅL

Tid: 3 timmar

Max 10 personer.

Du behöver ha oömma kläder.

Fasta tvålar är väldigt dryga, och får man själv bestämma vad en tvål skall innehålla så väljer man snabbt bort onödiga färgämnen och tillsatser. Att laga egen tvål kräver dock noggrannhet samt lite försiktighet, men slutprodukten är en ren och mild tvål med en nyans av naturen.

– Föreläsning om vad tvål behöver innehålla, om säkerhet och recept.

– Vi delar upp oss i mindre grupper och tillverkar tvål. Vi återanvänder gräddpaket som alla får ta hem sin tvål i.

Alla går hem med ny information om tvåltillverkning, eget recept och en egen tvål.

EGET SPA PÅ VILDA VÄXTER 

Tid: 4 timmar.

Max 15 personer.

Tänk dig lyxen att kunna fixa ihop ett eget hemmaspa med saker man oftast har i köksskåpen och kombinera med växter som växer runt knuten, och veta att de är enbart rena och välgörande.

– Föreläsning om vilka växter som kan användas på olika sätt inom naturkosmetik.

– Vi går ut för att söka på gräsmattor, diken och skogskanter efter växter att använda.

– Vi tillverkar ett fotbad, en skrubb, en salva och en deodorant.

Alla går hem med egna recept, ett fotbad, en skrubb, en salva och en deodorant samt ny kunskap om hur lätt det är att själv laga ett lyxigt spa med råvaror från naturen.

ÄT DITT OGRÄS

Tid: 4 timmar.

Max 10 personer.

Det växer förvånansvärt många ätbara vilda växter i Finland bara man lär sig att se dem och lär sig att tillreda dem. Kursen lär dig de vanligaste och lättaste växterna.

– Föreläsning om vilka vilda växter man kan äta.

– Vi plockar växter i närmiljon och tillreder sedan mat enligt de växter som just då är i säsong. Det kan bli en vild pizza med sallad från naturen eller pasta med vattenarvssås och abborrfiléer.

Alla går hem en erfarenhet rikare och även lite nya lätta recept.

SINNENAS STIG

Tid: 2 timmar.

Max 10 personer.

Många undersökningar tyder på att vistelser i naturen har otaligt många positiva hälsoeffekter. Under sinnenas stig går vi en promenad i vacker natur, inte för att motionera och vara effektiva utan för att ta det lugn och varva ner. Vi stannar upp, tar medvetna pauser och gör olika övningar för att väcka våra sinnen och känna att vi är här och nu.

Alla går hem med ett lugnare sinne och ett nytt sätt att se och använda vår natur på.

PLOCKA DITT EGET ÖRT-APOTEK

Tid: 3 timmar.

Max 10 personer.

Många av våra finska vilda växter innehåller många nyttigheter, fler än vad många anat. Deras rötter tränger sig kanske djupt ner eller tar upp näringsämnen och mineraler på ett effektivt sätt, men det är mera än så. Växternas medicinska effekt har varit kända i långa tider, och de kan hjälpa oss på många sätt ännu.

– Föreläsning om de vanligaste ca 20 vilda örterna och hur de kan användas, tas tillvara och sparas.

– Vi går ut för att se vilka örter vi hittar. Beroende på årstid tar vi tillvara olika växter för att koka te, laga örtolja och vårdande salva.

Alla går hem med information om hur vilka växter kan hjälpa vid till exempel hosta, ledvärk och matsmältningsproblem. Alla går även hem med några olika produkter till sitt medicinskåp.

MÅNGSIDIGA VILADA VÄXTER

Tid: 3 timmar.

Max 10 personer.

Många av våra vilda växter är väldigt mångsidiga. De går att använda i matlagning, de  kan hjälpa oss läka sår och samtidigt vara väldigt näringsrika. I stället för att se dom som ogräs borde vi ha dem på våra matbord och dricka dem som te.

– Föreläsning om de tio vanligaste växterna som är mycket användbara både i matlagning och inom örtmedicin – växter som de flesta känner igen, och som oftast växer runt knuten.

– Vi går ut och se vilka växter vi kan hitta på gräsmattan och i närmiljön. Vi använder växterna till en sallad med fetaost och oliver. Av en del av växterna tillreder vi tillsammans en pesto som vi kan lägga på knäckebröd/surdegsbröd och dricker ett te som var och en själv valt innehållet i.

NÄSSLANS DAG

Tid: 4 timmar.

Max 10 personer.

En dag där nässlan får stå i centrum.

– Kortare föreläsning om hur mångsidig och nyttig nässlan är, vi tittar på olika recept och går sedan ut för att plocka nässlor.

– Vi gör ett örtschampo, en tvål och en salva, alla med nässlan som stomme. Vi avslutar dagen med en kopp stärkande nässelte.

Alla går hem med nya idéer på hur brännässlan kan tas till vara, samt ett eget örtschampo, en nässeltvål och en salva.

Alternativ: till exempel maskrosens dag eller daggkåpans dag.

FERMENTERING

Tid: 2 timmar.

Max 20 personer.

En föreläsning om fermentering. Vad är fermentering, varför fermentera? Vad finns det annat än surkål som är och kan fermenteras? Hur går fermentering till, vad kan gå fel? Mycket praktisk fakta. I föreläsningen berättar jag även med recept och bilder hur surkål fermenteras.

Kan kombineras med en praktisk kurs där vi fermenterar tex kål. Kursen blir då ca en timme längre. Då är antal deltagare max 10.

Saknar du någon kurs? Har du önskemål eller idéer om kurser? Hör gärna av dig så kan vi tillsammans fundera på nya alternativ med Naturskafferiet.