Kerää ja käytä yrttejä

(Naturskafferiet)

OPI LISÄÄ LUONNON OMASTA  RUOKAKOMEROSTA

TEE OMA VOITEESI

Aika: 2½ - 3 tuntia.

Enintään 15 henkilöä

Iho on suurin elimemme ja siihenkin vaikuttaa miten sitä kohdellaan. Kun kerran on oppinut kuinka puhtaita ja hyvää tekeviä omat voiteet ovat, niin ei halua enää muita käyttääkään.

Luento siitä mitkä yrtit sopivat mihin voiteisiin, raaka-ainetietoa, tietoa kuinka yrttiöljyjä tehdään, reseptien läpiluku.

Teemme 3 eri voidetta, eri tarkoituksiin

Kaikki saavat mukaansa uutta tietoa, omat reseptit ja kolme eri voidetta.

 

TEE OMA SAIPPUASI

Aika: 3 tuntia

Enintään 10 henkilöä

Pue vaatteet, joita ei tarvitse varoa.

Kiinteät saippuat ovat kovin riittoisia ja jos itse saa valita mitä saippua sisältää, ylimääräiset väriaineet ja lisäaineet jätetään pois. Oman saippuan tekeminen vaatii tarkkaavaisuutta sekä vähän varovaisuutta, mutta lopputulos on puhdas ja mieto saippua luonnon tuoksuilla.

Luento mitä saippuan tulee sisältää, turvallisuus ja resepti.

Jakaannumme pienempiin ryhmiin ja valmistamme saippuaa. Uusiokäytämme kermapurkkeja, joissa jokainen saa viedä kotiin saippuansa.

Kaikki vievät mukanaan kotiin uutta tietoa saippuan valmistuksesta, oman reseptin ja oman saippuan.

 

OMA VILLIEN KASVIEN KYLPYLÄ

Aika: 4 tuntia.

Enintään 15 henkilöä

Ajattele mikä ylellisyys kun voit tehdä oman kotikylpylän kaapista löytyvistä mausteista ja nurkan takaa löytyvistä kasveista, ja tiedät että ne on puhtaita ja hyvää tekeviä.

Luento mitä kasveja voi käyttää eri tavoin luonnonkosmetiikassa.

Menemme ulos etsimään nurmikoilta, ojista ja metsänreunoista kasveja, joita voimme käyttää.

Valmistamme jalkakylvyn, pesusienen, voiteen ja deodorantin.

Kaikki saavat mukaansa oman reseptin, jalkakylvyn, pesusienen, voiteen ja deodorantin sekä uutta tietoa kuinka helposti voi tehdä oman ylellisen kylpylän luonnon antimista.

 

SYÖ RIKKARUOHOSI

Aika: 4 tuntia

Enintään 10 henkilöä

Suomessa kasvaa villinä yllättävän monta syötävää kasvia, kunhan oppii näkemään ne ja valmistamaan niistä hyvää. Kurssi opettaa tavallisimmat ja helpoimmat kasvit.

Luento syötävistä villeistä kasveista

Poimimme lähiympäristöstä kasveja ja valmistamme niistä syötävää, riippuen siitä mitä juuri silloin löytyy. Tuloksena voi olla villi pizza luonnonsalaatilla tai pastakastiketta rikkaruohosta ja ahvenfileetä.

Kaikki saavat mukaansa uusia kokemuksia ja vähän uusia helppoja reseptejä.

 

AISTIEN POLKU

Aika: 2 tuntia.

Enintään 10 henkilöä

Monet tutkimukset osoittavat, että luonnossa oleskelu voi antaa monta positiivista terveysvaikutusta. Aistien polulla kävelemme kauniissa luonnossa, ei kuntoillaksemme ja ollaksemme tarmokkaita vaan ollaksemme rentoutuneita ja rauhallisia. Pysähdymme, otamme tietoisia pausseja ja teemme eri harjoituksia herättääksemme aistimme ja tunteaksemme, että olemme täällä ja nyt.

Kaikki palaavat kotiin rahallisin mielin ja tiedostaen uuden tavan katsoa ja käyttää luontoamme.

 

POIMI OMA YRTTI-APTEEKKISI

Aika: 3 tuntia.

Enintään 10 henkilöä

Monet suomalaiset kasvit sisältävät monta hyödyllistä ainetta, useampaa kuin mitä monet osaavat arvatakaan. Niiden juuret hakeutuvat syvään maahan ja nostavat tehokkaasti ravintoaineita ja mineraaleja juurillaan, mutta se ei ole kaikki. Kasvien lääkevoima on ollut tiedossa kauan ja ne voivat auttaa meitä vieläkin monin tavoin.

Luento noin 20. tavallisimmasta villistä yrtistä ja kuinka niitä voi käyttää, korjata talteen ja säilöä.

Menemme ulos katsomaan mitä yrttejä löydämme. Vuodenajasta riippuen otamme talteen eri kasveja, jotta voimme keittää teetä, tehdä yrttiöljyä ja hoitavaa voidetta.

Kaikki saavat mukaansa tietoa mitkä kasvit voivat auttaa esimerkiksi yskään, nivelsärkyyn ja ruoansulatusongelmiin. Kaikki saavat kotiinsa muutaman tuotteen omaan lääkekaappiinsa.

 

MONIPUOLISET VILLIT KASVIT

Monet suomalaiset villit kasvit ovat monipuolisia. Niitä voi käyttää ruoanvalmistuksessa, ne voivat parantaa haavoja ja samalla olla tosi suuria ravintoarvoltaan. Meidän ei kannattaisi katsoa niitä rikkaruohoina vaan tuoda ne ruokapöydällemme ja juoda niistä tehtyä teetä.

  • Luento kymmenestä tavallisimmista kasveista, joita voi hyvin käyttää sekä ruoanvalmistuksessa ja yrttilääkkeinä – kasveja, jotka useimmat meistä tunnistavat ja usein kasvavat vain kulman takana.

  • Menemme ulos katsomaan mitä kasveja voimme löytää nurmikolta ja lähiympäristöstä. Käytämme kasveja salaattiin fetajuuston ja oliivien kera. Osasta kasveja valmistamme yhdessä pestoa, jota voimme panna näkkileivälle/ hapanleivälle ja juomme teetä mihin jokainen on itse valinnut sisällön.

 

NOKKOSEN PÄIVÄ

Aika: 4 tuntia

Enintään 10 henkilöä

Päivä jolloin nokkonen saa olla keskipisteenä.

Lyhyehkö luento siitä kuinka monipuolinen ja hyödyllinen nokkonen on, katsomme eri reseptejä ja sitten menemme ulos poimimaan niitä.

Valmistamme yrttisamppoon, saippuan ja voiteen, kaikissa nokkonen pääaineena. Lopetamme päivän juomalla kupin voimistavaa nokkosteetä.

Kaikki vievät kotiinsa uusia ideoita siitä kuinka nokkosta voi säilöä, sekä oman yrttisamppoon, nokkossaippuan ja voiteen.

Vaihtoehtoja: esimerkiksi voikukan päivä tai poimulehden päivä.

 

FERMENTOIMINEN

Aika: 2 tuntia.

Enintään 20 henkilöä

Luento fermentoimisesta. Mitä on fermentoiminen, miksi fermentoida? Mitä muuta kuin hapankaalia voi fermentoida? Kuinka fermentoiminen tehdään, mikä voi mennä pieleen? Paljon käytännön tietoa. Luennossa kerron myös reseptien ja kuvien avulla kuinka hapankaalia fermentoidaan.

Voidaan liittää käytännön kurssiin, jossa fermentoimme esimerkiksi kaalia. Kurssi pitenee silloin noin tunnilla. Silloin osallistujien määrä on enintään 10.

Kaipaatko jotain kurssia? Onko sinulla kurssitoiveita tai -ideoita. Kerro meille ja voimme yhdessä tuumia uusia vaihtoehtoja Naturskafferietin kanssa.