Lördagssällskapet

Från kl 18 

Vi återupplivar lördagssällskapet den 4 februari och inbjuder allmänheten för öppen diskussion om Finland 100 år med historiker och andra intresserade. Det ursprungliga lördagssällskapet grundades 1830 av elever och unga lärare vid Helsingfors universitet. De träffades varje lördagskväll för diskussion hos någon av medlemmarna där bl.a. Runeberg var en av de ledande gestalerna i detta sällskap. Till en början berörde diskussionerna litterära ämnen men senare började de beröra skapandet av nationen Finland.

Efter diskussionerna intas en Runebergs eller från hans diktverket om gourmanden Sandels inspirerad middag och musik från mitten av 1800-talet. Vi bjuder på en unik middag tillredd enligt historiska recept  och med passande dryckespaket.

Kom och njut av en 6-rätters middag i äkta 1850-tals stil. Den är planerad av historiska experten Kristina Steen och restaurang Ädelbragd. Recepten kommer från Steens receptsamling och är autentiska recept som också fanns under Fredrika Runebergs tid. Under kvällen får ni dessutom också höra mera om bl.a. mattraditioner från tiden.

Menyn för kvällen innehåller: 

- Forell med fransk potatissallad
- Gås aladåb med amper sås
- Stekt gädda med champinjonsås
- Körsbärssoppa med liten kaka
- Kalvkotlett med kaprissås och potatispudding al a Fredrika Runeberg
- Skånsk äppelkaka med vaniljsås

Pris för middagen 55 €.

Boka plats redan idag via Restaurang Ädelbragd och Kenny Sundqvist Tel. +35850 3432642 eller kenny.sundqvist(at)adelbragd.fi (boka före 2 februari).

Detta är endel av föreningens bidrag till att uppmärksamma Finlands 100 år som självständig nation och bidrag har erhållits från flera olika ställen för att förverkliga evenemangen; Österbottens Förbund, Svensk-Österbottniska Samfundet, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, Kerstin och Ernst Ehrs Stiftelse och Vörå kommun. Tack!