Sandels delikatesser - en mattidsresa med mamselle Steen

Kl 18 - 22

Många av oss har läst Runebergs dikter ur Fänrik Ståls sägner och några har kanske noterat att det finns en del skrivet om mat. Nu har ni chansen att under ledning av mathistoriska experten Kristina Steen få tillaga den meny som finns i Runebergs dikter och inte vilken meny som helst – utan Sandels frukost.

Dikten som börjar med
Sandels han satt i Pardala by,
Åt frukost i allsköns ro.
"I dag, ett slaget, blir striden ny,
Det skall gälla vid Virta bro. -
Herr pastor, jag låtit kalla er hit. -
Var god, foreller en bit!

Ur denna dikt återskapar vi bl.a. rätter som aladåb med sås, kalvkotletter med sås, forell. Alla recept kommer från de kokböcker som Fredrika Runeberg hade i sin kokbokssamling. Vi kommer... även att tillaga något från hennes egna kokbok.

Förutom att ni får med er recepten att själv imponera era vänner på genom att tillaga den senare hemma så kommer ni att få höra historier kring råvarorna, tidsandan och matlagningen under den tid som Runeberg skrev sitt berömda epos.

Varmt välkommna att deltaga under en historisk mattidsresa med mamselle Steen.

Kursplats: Husligekonomisalen vid Tegengrenskolan, Vöråvägen 18

Pris: 10 euro (betalas på plats)

Max antal: 12 kursdeltagare

Anmäl: till lilian.ps@multi.fi eller på telefon nr 050 300 10 37

Arrangör: Oravais Historiska förening r.f.

Detta är endel av föreningens bidrag till att uppmärksamma Finlands 100 år som självständig nation och bidrag har erhållits från flera olika ställen för att förverkliga evenemangen; Österbottens Förbund, Svensk-Österbottniska Samfundet, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, Kerstin och Ernst Ehrs Stiftelse och Vörå kommun. Tack!